Har du fått ont i armbågen?

tennisspelare drabbas av tennisarmbåge, men inte bara de

Om du har fått ont i din armbåge kan det bero på att du har belastat armbågen under den senaste tiden. Men det kan även vara en sjukdom, som reumatism, eller artros, men oftast kan artros uppstå efter överbelastning, så både belastningsskada och artros hör väldigt tätt ihop. Det bästa sättet att undvika artros är att i förebyggande syfte träna upp musklerna kring armbågen. Tennisarmbåge finns hos minst hälften av alla tennisspelare som är över 30 år.

Alla tennisspelare borde träna armarna extra mycket

Tennisspelare använder ju främst armbågarna för forehand- och backhand slag i tennis spelandet. Spelar man då tennis i många år, blir det ju många sådana forehand- och backhand slag, vilket efter ett tag leder till skador i armbågarna, om man inte arbetar förebyggande genom att träna upp musklerna vid armbågarna på rätt sätt. Tennisspelare borde egentligen bygga upp sina muskler vid armbågen för att förebygga tennisarmbåge. Tyvärr är det sällan man ser muskulösa tennisspelare, även om de borde satsa på att bygga musklerna just vid armbågarna.

Inte bara tennisspelare som drabbas av tennisarmbåge

Nu är det ju även andra än tennisspelare som råkar ut för tennisarmbåge. Alla som arbetar med ett monotont arbete och rör armarna på samma sätt dag ut och dag in, kan råka ut för tennisarmbåge. Till och med kontorsarbetare som sitter stilla hela dagarna, men som rör musen till datorn med samma slags rörelser varje dag kan råka ut för tennisarmbåge. Som tur är så finns det hjälp att få. Det finns behandling för tennisarmbåge och inledningsvis handlar det om att stoppa belastningen av armbågarna. Man ska aldrig fortsätta de monotona rörelserna med armarna när de gör ont. Det är viktigt att lyssna på kroppen och inte göra saker som gör ont.

Behandling som hjälper tennisarmbåge:

  • Massage
  • Akupunktur
  • El-strömmar i armbågar
  • Laserbehandling
  • Sjukgymnastik
  • Stötvågsbehandling
  • Operation

Vilken behandling som just du behöver, beror på skadans omfattning och vad din läkare säger att du borde göra. Men vila är bland det allra bästa och en mycket bra början! Lycka till!